Georgiana Corcaci | Nici un om nu este o insulă
51150
single,single-post,postid-51150,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1300,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive
 

Nici un om nu este o insulă

Motto:  Nici un om nu e o insulă,

               Nu e un tot complet în el insuși.

               Fiecare om e o parte din continent,

               o parte din întreg […]

               (John Donne, Meditatia XVII, 1623)

 

             Meditația lui John Donne este o pledoarie pentru întâlnirea omului în OM. Prietenia este o întâlnire miraculoasă! Te întâlnești și începi să locuiești în celălalt. Prietenia nu este un dor, este o prezență, spunea Nichita. Cred că aceste cuvinte definesc cel mai bine legătura, relația. Anvergura relației ține, cred, de cât de mult reușim să transpunem dorul în prezență. Prietenia este împărtășire, este ”eu și tu, prietenul(a) meu(a)”, este acel ”noi” care, în timp, se desăvârșește, este un întreg care te rotunjeste, te construiește.

                 Prietenia este arcul peste timp care îți amprentează memoria afectivă. Prietenia presupune cunoaștere și nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim, iar pentru asta devenim responsabili. Nu ai cum să îl divizi pe celalalt pentru a-l cunoaște, să-l descompui în părți componente, să-l diseci. În prietenie, important este întregul. „Ce aş căuta în templul unui zeu care s-ar preocupa de înălţimea sau proporţiile credincioşilor săi, sau în casa unui prieten care nu mi-ar accepta cârjele şi m-ar pune să dansez pentru a mă judeca? Nu am ce face cu prietenul care nu mă cunoaşte şi-mi cere explicaţii.” (Antoine de Saint Exupery).

              Prietenia este acceptare, înțelegere, ascultare, este loialitate, încredere, compatibilitate, onestitate, este bucuria poveștilor și a lucrurilor mărunte, este insula în care îți poți odihni sufletul în vremuri învolburate. Prietenii sunt cei cu care împărtășesti valori, interese sau preocupări comune, pentru că abia atunci te întălnești în celălalt și începi să viețuiești în prietenie. Cred că o prietenie te inspiră, te ajută să crești, să devii o versiune mai bună a ta și pentru asta, este important s-o hranim, s-o cultivăm, s-o amplificăm, s-o însuflețim. Prietenia este ca un foc, pe care, dacă nu îl întreții, se stinge. Însuflețirea presupune prezență, iar prietenul este un suflet însoțitor. Când îți este dor de prietenie, îți este dor de prezență, de timp împreună, de încredințarea nimicurilor de peste zi, de vorbitul despre câte-n lună și-n stele și de toate câte se pot face în prietenie.

         „Moartea oricărui om mă împuținează, pentru că sunt implicat în omenire”, spune Donne. Da, într-adevăr, dispariția/transformarea/pierderea/înstrăinarea/neprezența unei prietenii, te împuținează, pentru că ești parte din întreg, parte din continentul prieteniei. Suntem un tot prin noi înșine, dar împărtășirea prin relație, fie ea de prietenie sau de iubire, te împlinește, te completează, te bucură, pentru că lucrurile cu adevărat importante nu pot fi descoperite decât cu inima.

 

Georgiana Corcaci
10 Comentarii
 • Adevarat! Lucrurile cu adevarat importante nu pot fi descoperite decat cu inima. Iar, fie o prietenie,fie o relatie, inseamna prezenta si nu dor. Cat de frumos si simplu e definit un lucru pe care il complicam atat de mult. Multumim pentru acest articol minunat, doamna profesor!

  mai 2, 2019 at 3:54 pm
 • VIRGINIA CIMPOERU
  Răspunde

  „Oamenii au uitat acest adevar- spune vulpea. Dar tu nu trebuie sa uiti. Devii responsabil pentru totdeauna pentru ceea ce ai. Esti responsabil pentru trandafirul tau.” – Antoine de Saint-Exupery, Micul Print

  Asumarea pana la urma este cheia succesului , a ceea ce suntem si a ceea ce vrem sa devenim, a cauta oameni care sa ne inspire , care sa ne provoace pentru a ne schimba viata, Eu am avut norocul sa va gasesc !

  VIRGINIA CIMPOERU
  Unul dintre diamantele slefuite de dvs.

  mai 2, 2019 at 11:43 pm
 • Iacob Botez Simona
  Răspunde

  Impecabil ,adevarat si frumos articolul!”Atitudinea prieteneasca este cel mai pur lucru care poate fi conceput despre dragoste.Este atat de pur ca nu il poti numi nici macar o floare,il poti numi numai un parfum….”(Osho)

  mai 3, 2019 at 10:29 am
 • Maria Cucu
  Răspunde

  ”Cind iti este dor de prietenie,iti este dor de prezenta, de timpul petrecut impreuna,de vorbitul despre cite-n luna si-n stele…”. E minunat sa ai prieteni! Eu cred ca, daca esti prieten cu cineva multa vreme, apoi cealalta persoana nu mai este prezenta, nu a fost prietenie…!

  mai 3, 2019 at 10:01 pm
 • Guzel Monica
  Răspunde

  Felicitări!Foarte frumos articolul!Subscriu!Prietenia ne completează ca oameni atâta timp cât stim sa o apreciem,sa primim/oferim in aceeași măsura…..Sa înțelegem…sa iubim fara sa judecam și fara un scop anume….

  mai 4, 2019 at 10:58 am

Publicați un comentariu