Georgiana Corcaci | Manifest pentru schimbare
50976
single,single-post,postid-50976,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,borderland-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,,grid_1300,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive
 

Manifest pentru schimbare

Motto: Schimbarea începe în primul rând cu mine!

 

             Nu vreau să intru într-o “spirală a tăcerii” (E. Noelle-Neumann), pentru că pur și simplu nu intenționez să-mi ascund gândurile de frica “izolării sociale” sau să ader la o opinie sau alta, generate de majoritate. Noelle-Neumann, apreciază că există un procent de circa 20 % de indivizi care își exprimă convingerile cu fermitate chiar și dacă acestea sunt contrare opiniei dominante, restul intrând într-o spirală a tăcerii sau sfârșesc prin a adera la opinia majorității.

        Experimentul făcut de Asch în anii 51’-56’ cu privire la conformismul social, arată în mod evident că oamenii sunt mai ușor influențabili decât s-ar crede, mai ușor decât le-ar plăcea să creadă și că există o presiune a grupului, oricât de eterogen ar fi acesta. Presiunea se manifestă optim atunci când există unanimitate, nu doar majoritate. În lipsa unanimității, cred în curajul de a ne găsi liberul arbitru și mai cred în curajul asumării. Cuvântul care a generat opinie, în ceea ce mă privește, este SCHIMBAREA!

         Atunci când vorbesc despre schimbare, spun că este doar la un gând distanță și mai ales, că trebuie să fim noi înșine schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume. Da, avea dreptate Tolstoi, care spunea că “toți vor să schimbe lumea, dar nimeni nu vrea să se schimbe pe sine”. Pentru a genera schimbare în exterior, ea trebuie să înceapă în primul rând cu tine, din interior! De asta am ales să scriu despre schimbare, care începe în primul rând cu mine. Într-adevăr, “omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi” (Viktor Frankl). De aceea, aleg să-mi asum atitudinea în mod responsabil, să dau sens schimbării, pentru că viața are calitatea de a ne chestiona, de a ne cere socoteală, iar noi trebuie să răspundem în mod responsabil pentru propria noastră viață.

         Schimbarea începe în acord cu conștiința morală, cu asumarea consecințelor faptelor pe care ești pe cale să le săvârșesti. Înseamnă asumarea unor valori și principii, înseamnă să fii impecabil in ceea ce spui, să faci tot ceea ce îți stă cu putință, înseamnă lucrul bine făcut, înseamnă atitudine asumată, înseamnă pregătire, educație și bun simț, înseamnă profesionalism și competență, înseamnă umanitate, solidaritate și implicare.

            Într-adevăr, eu, tu, putem fi schimbarea pe care vrem s-o vedem în lume!

Georgiana Corcaci
Niciun comentariu

Publicați un comentariu